Kayısının Faydaları Nelerdir-Kayısının Türleri Nelerdir

Yazın turuncusu Kayısı. Peki Kayısının Sağlığa faydaları nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir-Kayısının Türleri Nelerdir

Kayısılar, yazın  gelişini haber eden beta karoten ve lifle dolu turuncu renkli meyvelerdir. Kurutulmuş ve konserve kayısılar yıl boyunca mevcut olmasına rağmen, bol miktarda C vitamini kaynağı olan taze kayısılar son derece besleyicidirler, sindirim ve göz sağlığına inanılmaz yararları vardır.

Bilimsel olarak (latince ismi) Prunus armeniaca L. olarak bilinen kayısı, şeftali veya erik benzeri küçük meyvelerdir. Yenilebilir ince bir dış kabuğun altında yumuşak mis kokulu eten vardır.  Kayısının ortasında yenmeyen büyük bir çekirdeği vardır, bu yüzden ilk büyük ısırığı alırken dikkatli olunmalıdır. Sarı veya turuncu renge sahip olan kayısıların bir tarafında hafif kırmızılıklar görülür.

Tarih öncesi çağlardan beri  kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayısın ilk yetiştirilme ülkesi Çin olduğu iddia edilse bile Ermenistan’da ortaya çıktığı konusunda bir tartışma vardır. Lakin Eski Yunanistan ve Roma’da da Kayısı mevcuttu ve birçok uzman, orijinal kayısı ekiminin Hindistan’da 3.000 yıldan daha önce gerçekleştiğini iddia ediyor.

Kayısı, Dünyanın her yerinde yetiştirilse de Akdeniz’e yakın olan ülkeler ile Avrupa ve Asya kıtalarında daha çok yetişmektedir. Türkiye’de , Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars, Iğdır Bölgesi, Mersin, Muş, Hatay ile Ege ve Marmara Bölgesi’nde daha çok üretilir. Kayısının kurutulmuş hali küresel olarak sevilir ve aslında İran’ın küresel ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturur. Türkiye, İtalya, Rusya, İspanya, Yunanistan, Amerika ve Fransa gibi ülkelerin önde gelen kayısı üreticileri olduğu düşünülmektedir.

Tartışmalı kökenler önemli değil, ancak kayısının insan sağlığı üzerindeki etkisi kesinlikle tartışmasızdır.

Kayısının Türleri:

Gülgiller familyasından olan kayısı “Zerdali” ismi ilede bilinir ve Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey, Darende gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Kayısı nasıl yenir?

Kayısılar çiğ olarak tüketilebilir veya kurutulabilir ve ardından yenebilir. Ayrıca çeşitli meyve suları ve reçellerin hazırlanmasında kullanılır . Kayısı yağı, çekirdeğinden de elde edilebilir ve çok çeşitli sağlık yararları vardır.

Kayısının Vitaminleri:

A, C, E, K gibi vitaminleri, niasin, bakır manganez, magnezyum, fosfor, yağ, protein, karbonhidrat, silisyum, kalsiyum, demir ve potasyum gibi mineraller içermektedir. Çoğu meyve gibi kayısıda çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır.

Kayısının besin değeri ve kayısının sağlığa faydaları:

100 gram kayısıda 48 kalori, 1.40 gram protein, 0.39 gram yağ, 11.12 gram karbonhidrat, 2 gram lif ve 9.20 gram şeker bulunur.

Cilt kanseri ve akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü antioksidan olan beta karoten, lutein ve zeaksantin kaynağıdır.

Kalsiyum , fosfor, manganez, demir ve bakır gibi kemik gelişimi için gerekli tüm minerallere sahiptir . Bu nedenle, gelişme çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kayısı yemek kemiklerin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini ve ayrıca osteoporoz da dahil olmak üzere yaşa bağlı çeşitli kemik hastalıkları, Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller.

Diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere hastalıklara karşı koruma sağlar.

Kayısı, A ve E vitaminleri dahil olmak üzere göz sağlığı için gerekli olan birçok bileşiğe sahiptir. A vitamini gözlerinizde hafif pigmentlerin eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık olan gece körlüğünün önlenmesinde, E vitamini ise gözlerinizi serbest radikal hasarlarından korumak için doğrudan yağda çözünen bir antioksidandır.

Kayısı yağı içindeki E vitamini sağlıklı saç uzamasını destekler ve saç dökülmesini önler.

Kayısının Faydaları: 

Aç karnına yenildiğinde güçlü bir müshil etkisi olan kayısının çekirdeği ishale iyi gelmektedir.

Kayısının fazla tüketilmesi kanı sulandırır ve temizler.

Kansızlığa iyi gelir. Kayısının içeriğindeki Demir ve bakırdan dolayı anemi tedavisinde yardımcı olur. Kayısı, tükettiğiniz zaman hemoglobin oluşumuna yardımcı olur.

Taze kayısı safrayı artırır. Kurusu safrayı keser.

İdrar söktürür.

Kayısı,  serinletici özelliğe sahiptir.

Günde 3-4 adet kayısı çekirdeği dövülüp suyla içilirse bağırsak kurtlarını ve solucanları öldürür.

Kayısı sinir zaafiyetini giderir.

Müshil etkisinden dolayı kabızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır.

Kayısı yemek hazmı kolaylaştırır.

Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar.

Kayısı yağı cilde parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. Cildin esnek olmasını sağlar.

Kayısı yağlı ciltler için faydalıdır. Cildin aşırı yağlanmasına neden olan unsurları ortadan kaldırır.

Kayısı yağı saç sağlığı içinde önemlidir. Saçların dökülmesine engel olabilir. Parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Kayısı beyin yorgunluğunu giderir. Özellikle beyin için önemli bir gıdadır, cevizle yenirse daha tesirli olur.

Susuzluğu giderir.

Kayısıyı fazla yemek uyku getirir.

Hazmı kolaylaştırıp iştah açar.

Ateşi düşürür, Kayısı suyu genellikle ateşi olan hastalara verilir, çünkü vücuda gerekli vitaminleri, mineralleri, kalorileri ve suyu sağlar.

İltihabı azaltabilir, Artrit veya gut rahatsızlığı olan kişiler için tavsiye edilir.

Uçucu yağlarından dolayı bazı balgam söktürücü ve uyarıcı özelliklere sahiptir. Bunlardan biri, akciğerler ve solunum sistemi üzerindeki baskıyı ve stresi azaltmaya yardımcı olarak astım ataklarını başlamadan önce önleyebilir .

DİKKAT: Bazı kişilerde görülebilecek normal alerjiler dışında kayısı yemenin tehlikesi yoktur . Bununla birlikte, kayısının sıklıkla yapıldığı, kurutulmuş olanında bazı endişeler vardır. Kurutulmuş gıdaların çoğunda sülfitler bulunur ve bu sağlık için iyi bir şey değildir. Sülfitler astımı ciddi şekilde etkileyebilir ve astım ataklarına neden olabilir. Bu nedenle, astım hastaları kurutulmuş kayısı’dan ziyade taze kayısıları tüketmeleri tavsiye edilir.

Ayrıca, kayısı çekirdekleri bazı insanlarda siyanür zehirlenmesine neden olabilir.

Aşağıdaki konularda ilginiziz çekebilir:

Yazın Kralı Şeftalinin İnanılmaz Faydaları

Erik Suyunun İnanılmaz Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

İncir’in Tarihi Bilinmeyenleri Ve İncir’in Faydaları

Yayınlanma tarihi: 19 Tem 2019-son güncelleme 19-05-2021





“Kayısının Faydaları Nelerdir-Kayısının Türleri Nelerdir” üzerine 6 yorum

  1. kuru kayısı yiyecekler için gün kurusu kayısı şiddetle tavsiye ederim. çünkü güneşte kuruyor o.

    Yanıtla

Yorum yapın