Ev Yapımı Sahlep – Sahlep Ekonomik Olarak Nasıl Pişirilir?

Sahlep, süt, şekerden yapılan ve yabani orkide köklerinin yıkanıp, kurutulup un haline getirilmesi ile yapılan koyu sıcak bir içecektir.

Ev Yapımı Sahlep Ekonomik Olarak Nasıl Pişirilir?

Kışın cafelerde, sokaklarda köşe başlarında içebilir yada evde kendiniz yapabilirsiniz. Sahlep zevkle içilen bir içecek olmasının yanında şifa dolu bir içecektir. Sahlep’in faydalarını okumak için makale sonundaki linke tıklayabilirsiniz.

Sahlep güzel ve egzotik orkide ormanlarında, çayırlarda ve hatta yol kenarında yetişir. Orkide sadece çiçek ticareti için değil, aynı zamanda sahlep’teki önemli bileşenlerden biridir. Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da çok yaygındır. Ne yazık ki, bu lezzetli içeceğin yüzyıllar boyunca popülaritesi orkide’nin azalmasına yol açmıştır. O kadar ki otantik Orchidaceae (salep) familyası türlerinin( Sahlep yumrularının) ihracatı artık kısıtlanmıştır – yasaklanmıştır. Bu yüzden artık popülerite sanayi ürünlerine kaydı ve artık mağazalarda satılan toz aromalar gibi salepli yapay karışımlar marketlerde yerini aldı.

Sonuç olarak, koyulaştırıcılar olarak diğer nişasta türlerini içeren önceden paketlenmiş salep versiyonları popüler hale gelmiştir. Bu paketler sıcak süt veya su ile karıştırılabilir ve ülke genelindeki marketlerde bulunabilir.

Peki Saf Sahlep nerede bulunur?

Türkiye’de yaşıyorsanız, baharatçılar ( aktarlarda ) kolayca bulunur Türkiye dışında yaşıyorsanız, Türk, Yunan ve Orta Doğu pazarlarında veya Türk malzemeleri satan web sitelerinden satın alabilirsiniz.

Sahlep içecek karışımının hazır, önceden paketlenmiş versiyonlarını bulmak daha kolaydır. Sıcak çikolata paketlerine benzer şekilde , tozu sıcak süt veya suyla karıştırıp içebilirsiniz. Lakin bu toz karışımları dondurma yapımında kullanmak dondurmanın tadını kaçırır. Bunun için dondurma yapımında gerçek sahlep ile buğday ve mısır nişastasını karıştırıp kullanabilirsiniz. ( Nişasta ile karıştırma işlemi maliyeti düşürmek ve doğayı korumak içindir.)

İçecek olarak Sahlep Nasıl pişirilir?

Arapça’da sahlabiat,  sahlab adı verilen içecek Türkiye’de Sahlep, Salep olarak adlandırılır. 1 kg salep tozu üretmek için 1000 orkide gerekir, bu da Sahlep ‘in  neden  pahalı olduğunu açıklar!

Peki, Ekonomik sahlep evde nasıl pişirilir?

Ev Yapımı Sahlep Ekonomik Olarak Nasıl Pişirilir?

Salep / sahlab tozu krem rengindedir nişastalı ve kadifemsi pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Süte eklendiğinde, süte kadifemsi bir doku verir ve sadece denemeniz gereken eşsiz bir kremsi tat katar. Maliyeti düşürmek aynı zamanda sahlep’in şifasını ve kadifemsi dokusunu elde etmek için daha az miktarda sahlep kullanıp nişasta ile kıvam vereceğiz. İşte yapılışı:

1 çay kaşığı 2 gram salep
1 çay kaşığı 2 gram  gr buğday nişastası
8 çay kaşığı 20 gr mısır nişastası
2 kahve fincanı şeker ( isteğe göre azaltabilir yada arttırılabilirsiniz)
4 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya ( Arzuya göre ekleyebilirsiniz)

Üzeri için: Tarçın

3 bardak sütü tencereye alın ve sütü kaynatın. Bir kasenin içinde sahlep tozu, nişastalar ve şekeri iyice karıştırın. Salep ve nişastaları 1 bardak süt  ile ezip iyice karıştırın. Ocağı kısık ateşe alın. Ve sıcak sütün içine şekerli  salep karışımını  ekleyip hızlıca karıştırın. Kısık ateşte, istediğiniz koyuluğa gelene kadar karıştırarak pişirin. Salebi fincanların içine pay edin ve her birinin üstüne bol miktarda tarçın serpin.

Afiyet olsun.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Sahlep Nedir? Salep’in Faydaları

Karabiber Çayı Nasıl Hazırlanır? 

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır? 

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır

Kekik Çayı Nasıl Yapılır? 





“Ev Yapımı Sahlep – Sahlep Ekonomik Olarak Nasıl Pişirilir?” üzerine 4 yorum

  1. Allah (cc) sizden razı olsun. Çok pahalıya içtiğimiz salep’i sayenizde daha ucuz içebildik. Teşekkürler….

    Yanıtla

Yorum yapın