Sahlep Nedir? Salep’in Faydaları

Salep nerden geliyor? Sahlep nedir?

Sahlep Nedir? Salep'in Faydaları

Türkiye, İran ve Doğu Akdeniz ülkelerinde salep , kış mevsiminde içecek olarak uzun yıllardır keyifle içilir.

Orkide kökleri hasat edildikten sonra yıkanır, kaynatılır, kurutulur ve daha sonra un haline getirilir. Böylelikle Sahlep (salep) olur. Ve artık kışın süt ile birlikte yapılan bir içecek olarak hazır hale gelir. Yada yazın dondurma yapımında kullanılır. Ve elbette sütlü tatlılara tat vermek yada kıvam vermek içinde kullanılabilir tercih sizin.

Sahlep Nedir? Salep'in Faydaları

Türkiye’de bulunan 9 cinse ait 30 orkide türünden salep elde edilmektedir. Salep oldukça pahalı bir baharattır. Bazı baharatçılar bunu dağ ve bayır olarak ayrı ayrı satarken bazıları ayrım yapmazlar ikisini beraber öğütüp satışa sunarlar. Dağ ve bayır salebini ayrı ayrı satmayan baharatçılar ortalama fiyat belirlerler. Bu sözlerimden ortada bir fiyat farkı olduğu açıkça bellidir. Dağ salebi bayır salebinden daha pahalıdır.

Sahlep bitkisinin bileşeni nedir?

Salebin kimyasal yapısı tam bilinmemek ile birlikte Salep bitkisinin bileşininde % 50 bitki müsilajı, % 24 nişasta, % 1 şeker ve % 10 protein Albumin vardır. Salep nişastanın suda çözülen değişik bir türü olarak nitelendirilmektedir. Sertliği sağlayan glikomannan maddesi orkideler dışındaki bitkilerde de bulunabilmektedir. İnsanlar mide ekşimesi , gaz ( şişkinlik ) ve hazımsızlık gibi sindirim problemleri için salep içerler. Salep , özellikle çocuklarda ishal için de kullanılır. Türkiye’de salep sadece kışın sıcak aromatik tarçınlı tadı için değil, aynı zamanda sağlığa yararları için de değerlidir. Göğüs tıkanıklığını ve bronşiti hafiflettiği, kalbe iyi geldiği, kabızlığı hafiflettiği, enerji seviyesini artırdığına da inanılıyor.

Salep ( sahlep) in faydaları nelerdir?

İshalin Tedavisinde Yardımcı Olur:

Sahleb’in ishalin tedavisinde çok etkili olduğu bilinmektedir. Ilık sütle tüketilen sahlep bağırsak hareketini düzenlediği ve dolayısıyla sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir.

Stresin Giderilmesine Yardımcı Olur

Sinirleri gevşetir ve üzerimizdeki stresi azaltarak sinir ağrısı gibi sorunları hafifletebilir.

Yağ Yakma Hızını Artırır

Sütle pişirildiği için kalsiyum içerir ve protein desteği ile de vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlar. Sağlıklı kilo kaybı için önemli bir kural vardır: Kasları korumak ve kötü yağ hücrelerinin yanmasını sağlamak.

Sahlep Nedir? Salep'in Faydaları

Balgam söktürücü özelliklere sahiptir:

Sahlep, göğüste ağrılı yanma hissi, balgam şikayetleri, öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir

Cilt sağlığını korur

Çeşitli cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Cilt döküntüsü, akne gibi sorunları etkili bir şekilde tedavi edebilir. Cilt hücrelerinin ve dokularının sıkılaşmasına yardımcı olur. Ciltteki ışıltıyı ortaya çıkarmak ve cildin sıkı ve genç görünmesini sağlamak için kullanılır.

Ve..

Doğurganlığı arttırır.

Hemoroit şikayetlerini azaltmada aktif bir rol oynar.

Kabızlığı ve şişkinliği giderir ve sindirimi kolaylaştırır.

Hafızayı ve zihni güçlendirir.

Menstrüasyon (Adet akışlarını) düzenlemeye yardımcı olur.

Aşağıdaki konularda ilginiz çekebilir. Diğer baharatların faydalarını okumak için linklere tıklayabilirsiniz:

Mahlep Nedir? Mahlep Nasıl Kullanılır?Mahlep Faydaları Nedir

Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?

Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları

Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır

Tarçının İnanılmaz Faydaları

Yayınlanma tarihi: 28 Tem 2020,güncellenme tarihi:28-08-2023





“Sahlep Nedir? Salep’in Faydaları” üzerine 7 yorum

Yorum yapın