Yüksek Tansiyon Nedir – Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Yüksek tansiyon nedir, Yüksek tansiyon neden olur,  yüksek tansiyon belirtileri nelerdir, tansiyon nasıl düşürülür Yüksek tansiyon hakkında merak ettiğiniz soruların cevapları…

Yüksek Tansiyon Nedir - Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür

Sağlıklı bir yaşam için tansiyon çok önemlidir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için tansiyonun gözetim altında tutulması gerekmektedir.

Yüksek Tansiyon Nedir?

Tansiyon, “kan basıncı” olarak tanımlanır. Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Bu fazla basınç; alınan gıda, yapılan iş ve harcanan güçle bağlantılı olarak gün içinde ufak değişiklikler gösterebilir.

Yüksek tansiyon  genellikle yaşlılarda görülmektedir. Fakat yaşam koşulları, obezite, hareketsiz yaşam, stres, sağlıksız beslenme ve fast food yeme alışkanlıklarından dolayı gençlerde de sık görülmeye başlandı.

Yüksek tansiyon ülkemizde her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunu olmakla birlikte tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olmaktadır.  Bu nedenle hipertansiyonda erken tanı ve tedavi öneme sahiptir.

Tansiyon için bir limit belirlenmiştir. Bu limitler; 12/8 normal tansiyon olmaktadır. Büyük 13,5 küçük 8,5 üzeri olursa  hipertansiyon olarak adlandırılır.

Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir:

Baş dönmesi

Baş ağrısı

Kalp ağrısı

Kulakta uğuldama ya da basınç hissi

Görme bozukluğu

Kafa bulanıklığı

Nefes darlığı

Çift veya bulanık görme

Burun kanaması

Mide bulantısı

Kusma

Düzensiz kalp atışları

Tansiyon Nasıl Düşülür?

Yüksek tansiyon belirtilerinden bir kaçı varsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuzun önerileri ve tedavisini uygulamalısınız. Tedaviye destek amaçlı doğal yolları da deneyebilirsiniz..

Tansiyon Evde Nasıl Düşürülür?

Yüksek tansiyon  hastası olan kişiler mutlaka ideal kilosunda olmalıdır. Eğer vücut ağırlığı olması gerekende yüksek olursa, tansiyon değerlerini yükseltecektir. Öncelikle kilo ideal kiloya ulaşılmalı ve kilo korunmalıdır. İstenilen kiloya ulaşılamıyorsa diyetisyen ile iş birliği yapılmalıdır.

Tansiyon yükseldiği zaman kolları dirseklere kadar soğuk suyla yıkamanız  tansiyonun 1-2 derece düşmesine yardımcı olur. Bu sırada ani hareketler yapılmamalıdır.

Stresten uzak durulmalı. Stres ile  baş etmeyi öğrenilmelidir. Strese neden olan faktörler  hayatınızdan uzaklaştırmalıdır.

Tansiyonu düşürmek için fiziksel aktiviye önem verilmelidir. Her gün en az yarım saat düzenli egzersiz yapılmalı veya normal tempoda 45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.  Eğer yürüyüş her gün yapılamıyorsa mutlaka haftada 3 defa yürüyüş yapılmalıdır. Yüksek tansiyon  hastası olan bireyler için iyi bir tedavi yöntemi olacaktır.

Tansiyonun normal seviyede tutulmasını sağlayan en önemli etken alkol ve sigaranın kullanılmamasıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Alkol ve sigarayı bırakmak için uzmanlardan destek alınmalıdır.

Günlük sodyum ihtiyacını en aza düşürmelidir. Yemeklerin içindeki tuz azaltılmalı, tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde en fazla bir tatlı kaşığı tuza izin vardır. Gerektiği takdirde tuz tamamen kesilmelidir. Tuz tüketiminizi azalttığınızda biraz zorlanabilirsiniz ama birkaç gün sonunda alışacaksınız. Tuzun eksikliğine alışma sürecinde baharatlardan yararlanabilirsiniz.

Posalı ve lifli besinler mümkün olduğu kadar fazla tüketilmelidir. Bunun için tam tahıllı yiyecekler önceliğiniz olmalıdır.

Yüksek tansiyonu olan kişiler mutlaka bol miktarda yeşil yapraklı sebze tüketmelidir.

Haftada en az 2 defa balık tüketilmelidir. Bu sayede kan basıncınız dengede tutulmuş olacaktır.

Salam, jambon gibi işlenmiş şarküteri ürünler turşu, zeytin gibi salamura yiyecekler ketçap, hardal gibi sosların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu gibi gıdaların tuz ve yağ oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Tansiyonu yüksek olan kişiler yağda kızartılmış besinlerden uzak durmalı ve hamur işi yememelidir.

Bol bol su içmelidir.

Tuzsuz ayran içilebilir, yoğurt tüketerek tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Eğer ayrana ve yoğurda tuz eklerseniz tansiyonun yükselmesine neden olursunuz.

Halk arasında soğan ve sarımsak  tansiyonu düşüren besinler olarak bilinir. Bunlardan özellikle sarımsak tansiyonu dengeleyici etki yapar.  Ancak sarımsak kanda bulunan fibrin ve plak yapılarının oluşumunu azaltmaktadır. Kan pıhtılaşmasını önleyici ajoene maddesini içerir ve bu nedenle hemorojik  sorunu  olanların sarımsağı tüketmemeleri gerekmektedir.

Limon tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Tansiyon yükselirse, limon suyu içilmesi önerilmektedir.

Nar suyu taze olarak sıkılıp düzenli içilirse tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı toz tarçın ilave edilerek yenilmesi tansiyonun düşmesine yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Tansiyonu Düşürmek İçin Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır 

Yüksek Tansiyonu Düşürmek İçin Esansiyel Yağlar Nelerdir? 

Salatalık Suyu Tansiyonu Düşürür Mü? 

 





“Yüksek Tansiyon Nedir – Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür” üzerine 4 yorum

  1. O kadar çok önemli bir konu ki çoğu kişi bunun açacağı hasarları gözardı etmekte maalesef . İnşaAllah araştırmanızı iyi okuyup tansiyonu daha çok önemserler.

    Yanıtla

Yorum yapın