Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Nerelerde Kullanılır?

Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Nerelerde Kullanılır?

Çiriş (Asphodelus) aslında tüm dünyada tüketilen bir ot değildir. Akdeniz kesiminde oldukça fazla tüketilir. Zambakgiller ailesindendir. Çiriş yada çiriş otu dediğimiz bitki pırasa’ya benzerdir. Ancak soğan gibi de kokmaz. Farklı bir yoğun kokusu vardır. Koku oldukça yoğun olduğu için pazar tereklerinde çiriş satıldığını anlamak zor olmaz.

Çiriş otu özellikle Girit adasında çok meşhurdur. Hatta Girit’liler için Çiriş otu kutsal sayılır. Antik Yunanlılar Çiriş (Asphodelus)’i ölülerin en sevdiği yemek olduğuna inandıkları için mezarların yanına dikmişlerdir. Bazı ülkelerde hala ölülerin sembolü olarak kabul edilir. Çiriş otu II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar, aşırı yoksulluk dönemlerinde birçok Rum’u açlıktan kurtarmıştır.

Girit, Güney Mora Yarımadası ve Türkiye’nin Ege adalarında, Doğu ve Güney doğu Anadolu ile Akdeniz mutfağında , çeşitli yemeklerde  çiriş otu kullanılmaktadır.

Çiriş otunun ayrıca yapışkan bir özelliği vardır. Bu sebep ile tutkal yapımında kullanılır. Ve çiriş’den sepet yapılır.

Çiriş otu nerelerde kullanılır 

Çiriş otu semt pazarlarında satılır. Ve çiriş otunun çorbası, pilavı,  omleti , yumurtalı kavurması, böreği, sulu yemeği yapılır.

Çiriş otu faydaları nelerdir?

1- Çiriş (Asphodelus) Hint kuşkonmazı ( Asparagus racemosus ) Benzeridir. Bilimsel çalışmalar, kanser  hastalarında ortaya çıkan ikincil enfeksiyonları önleyebilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu bulmuştur.

2- Vücuttaki mikropları öldürür.

3- Tahriş olmuş ciltler için yumuşatıcı, canlandırıcı etkileri vardır. Egzama, sivilce ve çıbandan dolayı kaşıntıları dindirir. Sürülerek kullanılır.

4- İdrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

5- Nezle için etkilidir. C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur.

6- Kadınlarda görülen vajinal akıntılara karşı faydalıdır. Adet söktürücü özelliği vardır.

7- Güneş yanığına iyi gelir.

8- Çilleri hafifletir.

9- Basur tedavisinde kullanılır.

10- Mafsal ağrılarını dindirir. Romatizma kaynaklı ağrılarını geçirir.

Çiriş Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 fincan suya bir çay kaşığı çiriş bitkisi eklenir. 2 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılıp günde 3 defa yemeklerden önce içilir.

Çiriş otunun Yan etkileri:

Gebelik döneminde kullanmayınız.

Alkaloit içerdiği için dikkatli yenilmelidir. Hatta bazı görüşler yenilmesini de pek tavsiye etmez. Bu sebep ile sadece süs bitkisi olarak ekilir.

Çiriş otunun diğer isimleri: kirkiş otu, Çiriş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük ,  sarızambak, gülik,  çiviş ve kirgiç. 

Sizler için araştırdığımız diğer faydalı besinlerin yararları okumak için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz.

Vitamin Deposu Pırasa: Pırasa’nın Faydaları Nelerdir?

Acı Ot-Sarmaşık Otu-Yabani Kuşkonmaz’ın Faydaları Nelerdir?

Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Arapsaçı Otu Özellikleri Ve Faydaları





“Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Nerelerde Kullanılır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın