Karaciğeri Temizleyen En İyi 15 Besin

Vücudunuzun en büyük ve en önemli organlarından biri olan karaciğeri temizlemenize yardımcı olacak 15 doğal besin nedir?

Karaciğeri Temizleyen En İyi 15 Besin

Bitki bazlı besinler, karaciğeri sağlıklı ve temiz tutmaya yardımcı olur. Fakat bazı gıdalar var ki onlar daha etkili olmaktadır. Örneğin Karaciğeri temizlemek için yapılacak en önemli şey bol su içmektir. Günde 6-8 bardak su içilmelidir. Bu ayrıca böbreklerin temizlenmesine ve kilo vermeye de yardımcı olur. Vücut her zaman nemli kalmalıdır, bunu sağlamak için en iyi yol ise bolca su içmektir. Su içmenin bir çok yararı vardır ve su karaciğeri temizlemek için en önemli yolların başında gelir. Ancak Karaciğeri Temizleyen Başka besinlerde vardır.

Karaciğeri Temizlemeye Yardımcı En İyi 15 Besin Nedir?

Lifli yeşil sebzeler

Karaciğeri temizlemede en iyi ve güçlü müttefiklerden biri yeşil yapraklı sebzelerdir.  Yüksek klorofil içeriği nedeniyle yapraklı yeşillikler, çevresel toksinleri kan akışından çıkarmaya yardımcı olur. Roka, karahindiba ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri beslenmenize dahil etmeyi tercih edin.

Sarımsak

Sarımsak, vücudun toksinleri dışarı atmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerini aktive etme yeteneğine sahiptir. Ayrıca yüksek miktarda selenyum ve allisin, karaciğer temizliğinde yardımcı olan iki doğal bileşen içerir. Sarımsak, vücudun yağları sindirmesinde yardımcı olarak yağların karaciğerde birikmesini önler.

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası bir çok beslenme programında tercih edilmemesine rağmen sağlığa yararlı bir çok özellik taşır. İçerdiği en önemli madde bir tür sülfür olan glukosinolattır ve bu madde vücuttan zararlı kimyasalların ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Üzüm

Üzüm, özellikle kırmızı ve mor üzüm, çeşitli yararlı bitki bileşikleri içerir. Yapılan bilimsel çalışmalarda üzüm ve üzüm suyunun karaciğere fayda sağlayabileceğini göstermiştir.

Greyfurt

Antioksidanlar ve C vitamini açısından zengin Greyfurt karaciğerin doğal temizleme işlemlerinde yardımcı olur. Sadece bir bardak greyfurt suyu, karaciğer detoksifikasyon enzimlerinin üretimine yardımcı olur, bu da toksinlerin ve karsinojenlerin giderilmesine yardım eder.

Avokado

Şifa kaynağı Avokado vücudun zararlı toksinleri temizlemede önemli bir bileşen olan glutatyon üretmesine yardımcı olur.

Limon

Limon antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği bol miktarda C vitamini, karaciğerin daha fazla enzim üretmesine yardımcı olur ve size daha fazla enerji verir. Bir bardak limonlu ılık su boş mideye alındığında karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Metabolizmanızı geliştirir, sağlıklı sindirimi destekler ve kabızlığı önler.

Elma

Elma, pektin açısından zengindir. Pektin, sindirim aşamasında vücudu toksinlerden arındırılarak temizlenmeye ve karaciğerin işini kolaylaştırmaya fayda sağlar.

Yağlı Balık

Yağlı balıklarda bulunan yağlar karaciğer için faydalıdır. Omega-3 açısından zengin yağlı balık tüketirken karaciğeriniz için faydalı görmektedir. Yapılan araştırmalar, yağların birikmesini önlemeye, enzim düzeylerini normal tutmaya, inflamasyonla mücadele etmeye ve insülin direncini artırmaya yardımcı olduklarını göstermiştir.

Ceviz

Cevizler amino asit arginin bakımından zengindir. Aynı zamanda normal karaciğer temizleme eylemlerini destekleyen omega-3 yağ asitleri ve glutatyon bakımından da zengindir. Aynı zamanda kan akışında oksijen alımını arttırır ve alyuvar gelişimini destekler.

Pancar

Pancar içerisinde bulunan diyet lifi sayesinde, karaciğer sağlığı için çok faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre pancar suyunun düzenli tüketimi, karaciğerdeki toksinleri yani zehirli atıkları vücuttan dışarı atmaya yardımcı olur.

Havuç

Beta karoten açısından zengin olan Havuç, organların iyileşme süreçlerini hızlandırıp işlevlerini güçlendirir.

Havuç yüksek oranda biyoflavonoid ve antioksidan içerir. Bunlar kanserle savaşır ve kanserli hücrelerin gelişimini önler ve serbest radikallerin olumsuz etkileriyle savaşır.

Yeşil Çay

Yeşil çay, karaciğer dostu içecek olarak bilinir. İçeriğindeki kateşin doğal olarak kanser ile savaşır ve karaciğerde biriken yağların çözülmesine yardımcı olur. Karaciğeri temizlemek için yeşil çayın harika bir bitki olduğu araştırmalarda kanıtlanmıştır. Ayrıca alkolle gelen zararlardan, tümörlerden ve hepatitten korunmak için harikadır.

Zerdeçal

Zerdeçal, karsinojenleri aktif olarak temizleyen enzimlere yardımcı olarak, karaciğerin detoksifikasyon sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Zerdeçal ayrıca kolesterol ve yağın birikmesini önleyen sindirici enzimler taşır.

Soğan

Soğan, sindirim sistemi ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olan Allisin açısından zengindir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve toksik kimyasalları yok etmeye yardımcı olan lif, potasyum, flavonoidler açısından da zengindir.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Gıdalar 

Diyabetliler Hangi Meyveleri Yemelidir?

Beslenmenize Eklemeniz Gereken 11 Sağlıklı Tohum

Safra Taşını Önlemeye Yardımcı Doğal Gıdalar 

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 





“Karaciğeri Temizleyen En İyi 15 Besin” üzerine 4 yorum

Yorum yapın