Taşıyıcı Yağ Nedir? Hangi Yağlar Taşıyıcı Yağlardır

Taşıyıcı yağlar neden önemlidir? Taşıyıcı yağ nedir, Uçucu yağları seyreltmek için hangi taşıyıcı yağ kullanılmalı ? İşte sorularınızın cevapları burada…

Taşıyıcı Yağ Nedir? Hangi Yağlar Taşıyıcı Yağlardır

Taşıyıcı yağlar, cildinizin dış katmanına zarar vermeyen aşındırıcı olmayan, az konsantre yağlardır. En iyi taşıyıcı yağlar, bir bitkinin tohumlarından veya kabuklu yemişlerinden soğuk preslenerek yapılır.

Soğuk preslenmiş yağlar, ısıya maruz kalmadıkları için faydalı özelliklerinin çoğunu korurlar. Katkısı olmayan rafine edilmemiş yağları seçmek de en iyisidir. Bunlar uçucu yağlardan farklıdır. Taşıyıcı yağlar konsantre uçucu yağlar ile inceltilir, böylece yan etkiler olmadan cilde uygulanabilir.

Uçucu yağlar da bir bitkinin çiçekleri, yaprakları, ağaç kabuğu veya bitki kökleri gibi aromatik bileşenlerinden damıtılır.
Saf uçucu yağlar güçlüdür. Uçucu , (esansiyel ) Saf yağların vücuda tek bir şekilde sürülmesi önerilmez. Vücutta güvenle kullanmadan önce bir baz yağ ile seyreltilmelidirler.  Cilde doğrudan uygulanırsa, ciddi tahriş, kızarıklık veya yanma gibi reaksiyonlara neden olabilirler. Bu yüzden uçucu yağlarınızı seyreltmek çok önemlidir. İşte bu noktada taşıyıcı yağ devreye giriyor.

Taşıyıcı yağ nasıl seçilir? Hangi taşıyıcı yağ kullanılmalı?

İlk olarak, cilt nemlendiricisi veya yatıştırıcı bir masaj için mi kullanacağınız önemlidir. Çünkü cildinizde bazı taşıyıcı yağlar diğerlerinden daha iyi emebilir. Ve koku önemlidir. Bazıları kokusuz olsa da, çoğu taşıyıcı yağın tatlı ve ceviz gibi hafif bir kokusu vardır. Uçucu yağların aksine, buharlaşmazlar. Birkaç taşıyıcı yağın belirgin bir kokusu vardır. Uçucu bir yağa eklendiğinde, aromayı değiştirebilir. Ayrıca birde raf ömrü önemlidir. Bazı taşıyıcı yağlar diğerlerinden daha uzun süre saklanabilir.

Popüler olarak kullanılan taşıyıcı yağlar:

Zeytin yağı: Zeytinyağı Akdeniz’den gelen bir hazinedir ve yüzyıllarca yemek pişirme, ilaç ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Gerçek sızma zeytinyağı tüketmek kalbinize, beyninize ve ruh halinize fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi nemlendirmeye, yara iyileşmesini hızlandırmaya ve hatta enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için bir taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir. Cildi rahatlatabilecek antioksidanlar ve fenoller bakımından zengindir.

Tatlı badem yağı, Antik Çin ve Ayurveda Tıbbında sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıkları için tarihsel olarak kullanılmıştır. A, D ve E vitaminleri yüksek olan badem yağı çok besleyici ve nemlendiricidir ve kuru ciltler için mükemmeldir. Ayrıca, daha ağır yağların daha iyi emilmesine yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gerekenler ise kıyafetleri ve çarşafları lekeleyebilir, buzdolabında saklanmalıdır ve kuru ciltler için daha uygundur.

Kayısı çekirdeği yağı, M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan antik Çin tıbbında nefrit tedavisinde kullanılmıştır. Özellikle yağlı cilt tipleri için mükemmel bir gençleştirici yağ asitleri ve A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Kayısı çekirdeği yağı, yaşlanma karşıtı bir yağ olarak ve cildi pürüzsüzleştirmek için kullanılmıştır. Yağlı bir his bırakmadan iyi emer. Soğuk olarak kullanılması tavsiye edilir.

Avokado yağı, Yağ asitleri ve vitaminleri yüksek olan bir taşıyıcı yağdır. Kollajen üretimini arttırmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur Egzama için tavsiye edilir. Avokado yağı cilt dokusunu iyileştirmeye, makyajı temizlemeye ve saçınızı nemlendirmeye yardımcı olur.

Jojoba yağı, sağlıklı cilt için mükemmel olan A ve E vitaminlerini içerir. Mükemmel bir taşıyıcı yağdır çünkü kokusuzdur ve yumuşatıcı olarak işlev görür, cildinizi rahatlatmaya ve gözenekleri ve saç köklerini temizlemeye yardımcı olur. Ancak bir taşıyıcı yağ gibi davranmanın ötesinde, jojoba yağı, saçlarınız ve cildiniz için birçok faydaya sahiptir. Yağlı veya normal cilt tipleri için mükemmeldir. Parfüm yapımında kokuyu sabitlemek için kullanılabilir. Doğru bir şekilde saklanmazsa kokabilir.

Argan yağını Faslılar 3500 yıldan daha fazla zamandır cilt nemlendiricisi, saç kremi ve cilt lekelerini ve su çiçeği izlerini tedavi etmek için kullanıyorlar. Argan yağı, tüm cilt tipleri için mükemmeldir. Bununla birlikte, aromaterapi ile etkileşime girebilecek fındık kokusu vardır.

Ayçiçeği yağı, uygun fiyatlı ve çok yönlü bir yağdır ve egzama ve sedef hastalığı için mükemmeldir. Oleik asit ve lesitin bakımından zengin olan ayçiçek yağı kuru cilt tipleri için daha uygundur.

Hindistan cevizi yağı, bebek bezi döküntüsü, mantar ve kesikler için antimikrobiyal bir özelliği vardır. Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katı olmasına rağmen, uygulandığında hızla erir. Diğer yağlarla da karıştırılabilir, daha akışkan olabilir.

Uçucu ve taşıyıcı yağları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

1- Bileğinizin içine veya kulağınızın hemen arkasına az miktarda taşıyıcı yağı veya uçucu yağı sürün. Yağı bir bandajla kapatın.
24 saat sonra bölgeyi tekrar kontrol edin. Tahriş olursa, iyice durulayın ve ileride kullanmaktan kaçının.

2- Fındıklara alerjiniz varsa, Fındıklardan elde edilen yağları kullanmamalısınız. Buna tatlı badem yağı, argan yağı ve kayısı çekirdeği yağı dahildir.

3- Esansiyel yağlar, uçucu yağlar gıda sınıfı ürünler değildir ve gıda ve ilaç idaresi (FDA) tarafından güvenlik açısından test edilmemiştir.

Bu konularda ilginizi çekebilir:

Evde Parfüm Yapımında Kullanılması Gereken Yağlar

Çörek otu Yağının Kullanımı: Sağlığa Faydaları Ve Zararı

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları – Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir

Çay Ağacı Yağı Nedir Ve Çay Ağacı Yağının Faydaları

Shea Butter – Shea Yağı Nedir Ve Kullanım Alanları

Astım’ı Rahatlatmada Kullanılabilecek Bitkisel Yağlar Neler

Limon Yağının Sağlık İçin Faydaları Ve Ev İçindeki Kullanımı

Yayınlanma tarihi: 10 Şubat 2020 – Güncelleme tarihi: 16 Kasım 2021





“Taşıyıcı Yağ Nedir? Hangi Yağlar Taşıyıcı Yağlardır” üzerine 6 yorum

  1. Taşıyıcı yağlar.Enteresan bir konu . İlk defa duyuyorum sayenizde.Öğrenmenin yaşı yokmuş.Teşekkürler…

    Yanıtla

Yorum yapın