Küçük Ama Ondaki C Vitamini Portakaldan 12 Kat Daha Fazla

C Vitamini Portakaldan 12 Kat Daha Fazla

Yabani iğde (Sea buckthorn) bir bitkidir. İğdegiller ( Elaeagnaceae) ailesindendir. Aslen Himalaya kökenli olan Yabani iğde’nin yaprak, çiçek ve meyveleri ilaç yapmak için kullanılır. Ve artık Kanada dahil tüm dünyada yetişmektedir. Himalayaların kutsal meyvesi olarak adlandırılan yabani iğde, cilde uygulanabilir veya yutulabilir. Yabani iğde, 2 ila 6 m arasında büyüyebilen orta büyüklükte, sert, yaprak döken bir çalıdır. Kuzey Yarımküre’de nehir kenarları boyunca, dağlık alanlarda, kumlu ve çakıllı topraklarda bulunur. Nisan ayında çiçek açar ve ekşi, sedefli, sarımsı turuncu meyveler verir. Ağustos ile Ekim ayları arasında toplanır. Bitki doğal olarak Orta Asya’da, Avrupa’da Karadeniz kıyılarından, Alplere kadar ve kuzeybatı Avrupa’nın kıyıları boyunca görülür. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. ( makale sonundaki videoyuda izleyebilirsiniz:))

Peki Yabani iğde’nin özellikleri nelerdir? Yabani iğde nerelerde ve nasıl kullanılır?

Yabani iğde’nin sayısız farmakolojik etkisi, antimikrobiyal, anti-alerjenik, antioksidan, antikanser, radyoprotektif ve antiplatelet aktivitelerinin yanı sıra karaciğer ve kardiyovasküler koruyucu etkileri bilimsel literatürde belgelenmiştir. Aynı zamanda cilt ve mukoza üzerinde de faydalı etkileri vardır. Yabani iğde binlerce yıldır Asya tıbbında kullanılmasına rağmen, bu kullanımların herhangi birini destekleyen sınırlı klinik denemeleri vardır.

Küçük olduğuna bakmayın yabani iğdenin içeriğinde neler var neler:

Bu küçük sarı-turuncu renkli meyve yaban mersini boyutunun yaklaşık üçte biri olmasına rağmen, C vitamini miktarı portakalın 12 katıdır. Doğalda pek bulumayan Omega 7 yabani iğdede bulunur.Bol miktarda protein, lif, antioksidan, vitamin ve mineral (en az 190 biyoaktif bileşik), içeren bir bitkidir. Geleneksel Çin Tıbbında sindirimi kolaylaştırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan bu süper meyve, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde teskin edici, balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Dünyanın en besleyici ve vitamin bakımından zengin gıdalarından biri olarak kabul edilen yabani iğde, yaban mersini ve nar kadar popüler olmuştur. Eski Yunanlılar yaşlanma karşıtı ve güzelleştirici özelliklerinden faydalanmıştır.

Yabani iğde’nin meyveleri potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor içerir . Ayrıca bol miktarda folat, biotin ve B1, B2, B6, C ve E vitaminleri içerirler.

Yabani iğde’nin faydalarını makale sonundaki linke tıklayıp okuyabilirsiniz.

Yabani iğde nerelerde kullanılır?

1- Meyveler taze olarak tüketilebilir.

2- Yabani iğde, reçeller, turtalar ve içecekler, soslar, püreler, jöleler dahil tatlı yiyecekleri hazırlarken kullanabilirsiniz.

3- Yabani iğde’nin yağı genel olarak topikal kullanım içindir.Bol miktardaki C vitamini içeriği, bileşiğin kolajen oluşturma yetenekleri nedeniyle yüz kremlerinde ve serumlarda kullanılır. C vitamini cildinizi sağlam, elastik, daha az kırışmış bir görüntü verir.

4- Ayrıca saç  şampuanlarına, vücut şampuanlarında, güzellik sabunlarında, kremlerde, göz damlalarının içeriklerinde bulunur.

Sizler için seçtiğimiz diğer faydalı makaleler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Sea Buckthorn Nedir? Yabani İgde Nedir Faydaları Nelerdir?

Aronya Meyvesi Nedir?Aroniaberry ile Blueberry’nin Farkı Ne?

Maviyemiş-Blueberry: Yaban Mersinin Faydaları Ve Zararları

Aronia berry Faydaları Neler?Aronia’nın besin değeri Nedir?

Myrtus communis – Hambeles- Murt – Mersin Meyvesi Faydaları

Zeytin Ağaçlarının Mucizevi Meyvesi Olan Zeytin’in Faydaları





“Küçük Ama Ondaki C Vitamini Portakaldan 12 Kat Daha Fazla” üzerine 4 yorum

Yorum yapın