Pancar’da Hangi Vitaminler Var? Pancarın Zararı Var Mı?

Kırmızı Pancar ile ilgili bilgileri sizler için bu konumuzda derledik ve pancarın faydalarını da makale sonundaki linklerimizde paylaştık.  Hemen göz atabilirsiniz:

Pancar'da Hangi Vitaminler Var? Pancarın Zararı Var Mı?

Pancar ile ilgili önemli bilgiler:

– Pancar ile ilgili yapılan çalışmalarda, bazı kanser risklerini azaltmaya yardımcı yüksek düzeyde antioksidan ve antienflamatuar maddeler içerdiği belirtilmiştir. Pancarlar, folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamini gibi iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Betanin, pancarlardaki güçlü kırmızı rengini veren pigmenttir. Betanin, birçok hücre fonksiyonu için gereklidir ve hücreleri, hücrelere zarar verebilecek oksidatif strese karşı korur.

Pancar ve pancar yapraklarının içinde bazı benzersiz pigment ve antioksidanlar vardır.

-Araştırmalar, nitrit ve nitrat yönünden zengin besinlerin, kan basıncının düşmesi ve birçok hastalık riskinin azalması gibi sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca nitrat, oksijen alımını etkileyerek yorgunluğu azaltarak, vücut direncini arttırır. Bir bardak kırmızı pancar suyunun kalp üzerindeki etkileri 24 saate kadar sürebilir. Pancar magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, selenyum, çinko, demir ve manganez içerir. Çiğ pancardan yapılan pancar suyunda A, B1, B2, B3, B9 ve C vitaminleri bulunur.

-Pancarlardaki nitratlar kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Çalışmalar, pancar gibi nitrat içeren yiyecekleri yedikten sonra beyne kan akışının arttırdığını göstermiştir.

İnorganik nitrat yeşil yapraklı sebzelerde, pancarda ve pancar suyunda bol miktarda bulunur, inorganik nitrat vücutta nitrik okside dönüşür ve birçok önemli işlevi vardır.

-Kök sebzeler genellikle doğal şekerler içerir. Pancar, kök sebzelerden en yüksek şekere sahiptir.

Bir fincan (136 gram) haşlanmış pancar 60 kaloridir.

Pancar’daki vitamin ve mineraller:

Pancar’ın % 87’si sudur. Pancar potasyum, folat ( B9 vitamini) , magnezyum, fosfor, lif, kalsiyum bakımından çok zengindir. Pancar bol miktarda A vitamini, C vitamini içerir. Ayrıca B vitamini, E vitamini, sıfır kolesterol, az miktarda yağ, demir, çinko, protein, şeker, karbonhidrat, glikoz, fruktoz, nitratlar, betalainler içerir.

Kırmızı Pancarın zararı var mı?

1- Pancar idrarın ve dışkının renginin pembe veya kırmızı olmasına neden olabilir. Ancak bu zararsız olmasına karşın çoğu zaman kan ile karıştırılabilir. Pancarın etkisi geçtikten sonra kendiliğinden bu renklenme geçer.

2- Pancar yapraklarında, böbrek taşına sebep olabilecek yüksek miktarda oksalat içerir. Yapraklarda oksalat seviyesi kökten çok daha fazladır, ancak pancarın kökünde yine de oksalat bulunur.

3- Pancarlar ayrıca bir fruktan kaynağıdır.

4- Pancar, FODMAP (Fermente Oligosakkarit Disakkarit Monosakkarit ve Poliol) olarak sınıflandırılan kısa zincirli karbonhidratlardır. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi hassas kişiler FODMAP’leri sindiremez ve rahatsız edici sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

5- Pancar gut hastalığına neden olabilir. Çünkü Pancar’da oksalat yüksektir vücutta çok fazla ürik asit oluştuğunda gelişen gut  sorunu ortaya çıkabilir.

Sizin için seçtiğimiz diğer faydalı besinlere bakabilirsiniz:

Alabaş-Kohlrabi Nedir? Alabaş’ın Yararları ve Bilinmeyenleri

Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Pancar’da Hangi Vitaminler Var? Pancarın Zararı Var Mı?

Kırmızı Pancar Nelere Faydalıdır- Kırmızı Pancarın Faydaları

Boğaz Ağrısı İçin Pancar Suyu İle Gargara Tehlikeli Olabilir

Ispanağın Sağlığa Etkileri – Ispanağın Zararı Var mı?

Kırmızı Yiyeceklerin Sağlık İçin Yararları

Pazının Faydaları Nelerdir? Pazı Nelere İyi Gelir?

Hemoglobin Nedir? Demir İçeren Hemoglobini Arttıran Meyveler

Yayınlanma tarihi: 16 Eyl 2020-güncellenme tarihi: 08-02-2022





“Pancar’da Hangi Vitaminler Var? Pancarın Zararı Var Mı?” üzerine 5 yorum

Yorum yapın