Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

Hangi Bitki çayları boğaz enfeksiyonlarına, öksürüğe boğazın tahriş olmasının önlenmeye yardımcı olur?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

Boğaz ağrısı genellikle soğuk algınlığının ilk belirtilerinden biridir. Bununla birlikte, kuru havadan, tahriş edici veya kirletici maddelere maruz kalmak ve alerjik reaksiyona kadar birçok şeyden de kaynaklanabilir. Özellikle soğuk havalarda; hapşırık, öksürük, burun akıntısı ile kızaran, şişen, kaşınan ve tahriş olan boğaz rahatsızlık verir. Sık sık öksürmek ise boğazın tahriş olmasına ve buna bağlı olarak konuşurken, yemek yerken acıya sebep olur.

Boğaz ağrısı olduğunda çay içmenin faydaları nelerdir?

1- Birçok bitki çayı antioksidan içerir. Bu bileşikler vücudunuzun soğuk algınlığı ve diğer virüslerin neden olduğu hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve iyileşmeyi teşvik edebilirler.

2- Antioksidanlar ayrıca dokuların iyileşmesine de yardımcı olur. Bazı çaylar ve bitkisel karışımlar ağrıyı ve şişliği azaltabilecek anti-enflamatuar etkiler sağlar.

3- Bitki çayları aynı zamanda boğazınızı nemli tutabilir ve dehidrasyon riskinizi azaltabilir. Bu, boğazınızdaki tahriş ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Peki boğaz ağrısı için yararlı olan bitki çayları nelerdir?

Boğaz Ağrısı İçin Hangi Bitki Çayları İçilmeli?

1. Yeşil Çay

yeşil çay

Yeşil çay, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda doğal anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bazıları gargara olarak yeşil çayın boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanıyor.
Bilim adamları yeşil çay ile gargara yapmayı, ameliyat sonrası hastalarda boğaz ağrısı semptomlarını önlemeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

Bu yöntemi denemek istiyorsanız, bir bardak yeşil çay demleyin, süzüp ılımaya bırakın. Sonra birkaç saniye gargara yapın ve tükürün. Bu işlemi günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

2. Zencefil Çayı

Zencefil Çayı

Herkes zencefil çayının mide bulantısı, kusma ve hazımsızlık ile mücadele için iyi olduğunu bilir. Ne yazık ki, pek çok insan bu mükemmel bitkisel içeceğin grip soğuk algınlığı öksürük için çok faydalı olduğunun farkında değil. Zencefil çayı, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Bunun nedeni,  anti-enflamatuar özelliklere sahip olması ve ağrıyı azaltabilmesidir. Taze sıkılmış bir çay kaşığı limon suyunu zencefil çayına eklemek boğaz ağrısını önemli ölçüde hafifletebilir.

3. Zerdeçal Çayı

Zerdeçal Çayı

Zerdeçal, zencefil ailesinin bir üyesidir. Genellikle baharat olarak satılır, kurutulur ve parlak sarı bir toz halinde öğütülür. Ayrıca çay olarak da hazırlayabilir ve içebilirsiniz. Zerdeçal, güçlü antioksidan, antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Boğaz ağrısı veya tahrişten kurtulmaya yardımcı olabilir.
Tıpkı zencefil çayı gibi, zerdeçal çayı da boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olmasının nedeni, iltihaplanma ile de mücadele edebilmesidir.

Bir bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı zerdeçal ekleyin, birkaç dakika kaynatın ve bir bardağa süzün. Tatlandırmak için bal ekleyin. Limon suyu da ekleyebilirsiniz.

4. Papatya çayı

Papatya çayı

Papatya çayının hazımsızlık çekenler için tavsiye edilir. Ayrıca Papatya çayı genellikle uykusuzluk ve endişe rahatsızlığından muzdarip olanlar tarafından tüketilir. Peki, Boğaz ağrınız olduğunda bir bardak papatya çayına ne dersiniz?

Papatya çayı, şişliği ve kızarıklığı azaltmak için anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Papatya ayrıca doku onarımı ve sağlığa yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Papatya antispazmodik etkisi de öksürüğü azaltabilir.

Sakinleştirici özelliği sebebi ile geceleri bir bardak papatya çayı içmeniz kesinlikle harika bir fikirdir. Boğaz ağrınız soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa, papatya soğuk algınlığı semptomlarınızı da hafifletebilir. Papatya çayını içemeyenler, papatya buharını solumaları da faydalı olabilir.

5. Adaçayı 

Adaçayı 

Adaçayı da tıpkı yeşil çay gibi gargara olarak kullanılabilir. Adaçayı çayı, anti mikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri ile akut iltihaplanma sonucu oluşan boğaz ağrısının tedavisinde kullanılabilir. Adaçayı aynı zamanda öksürük ve soğuk algınlığından kurtulmaya yardımcı olur.
Özellikle adaçayına limon ekleyerek tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ihtiyaç duyulan C vitamini desteği verir.

1 bardak kaynamış suya 2-3 tutam adaçayı ilave edip 8-10 dakika ağzını kapatarak demlemesini sağlayın ve süzüp bal ekleyerek günde 2 kere içebilirsiniz.

6. Meyan Kökü Çayı

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü, geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında yüzyıllardır boğaz ağrısı ve diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Meyan kökü çayı, boğaz enfeksiyonunun yanı sıra; ağız içi yaraları, ülser, alerji ve viral enfeksiyonlar içinde çok yararlıdır. Anti-enflamatuar özelliği ile çay olarak tüketildiğinde boğaz ağrısına iyi gelir. Boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur.

1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 10 – 15 dakika demledikten sonra sıcak halde çay olarak günde 2 – 3 kere tüketebilirsiniz. Demlenerek hazırlanan çayı soğuduktan sonra günde 3-4 defa gargara yapmak ve içmek için kullanılabilirsiniz.

Her şeyde olduğu gibi bunda da fazla tüketim farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle belirli sağlık koşullarınız varsa, büyük miktarlarda tehlikeli olabilir. Meyan kökü çayının aşırı tüketimi tansiyonu yükseltebilir ve potasyumu düşürebilir. Meyan kökü çayı denemeden önce doktorunuza danışın.

Nane

Nane çayı

Nane, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilecek  sağlığa yararlı  bitkisel çaydır. Nane, ferahlatıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahip etkili bir dekonjestan olan mentol içerir. Bu bitki çayı da sindirime yardımcı olabilir ve bu çayın yatmadan önce içilmesi mükemmel bir seçim olabilir. Boğaz ağrınız varsa, semptomlarınızı hafifletmek için nane çayını  deneyin.

 Tarçın Çayı

Tarçın Çayı

Tarçın, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikler de dahil olmak üzere sağlık açısından zengin faydaları olan lezzetli bir baharattır. Tarçın, genellikle baharatlı çay karışımlarına eklenir ve boğaz ağrısının ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Tarçınlı baharatlı geleneksel bir çay için, bir miktar süt, bal, tarçın ve siyah çay karışımını deneyin.

Hatmi çayı -Hatmi çiçeği yada hatmi kökü

Hatmi çayı -Hatmi çiçeği yada hatmi kökü

Hatmi çayı , öksürüklerin tedavisinde kullanılır. Bir Alman çalışması, bu geleneksel tıbbi bitkinin yatıştırıcı özelliklere sahip olduğunu ve kuru öksürük, astım, bronşit, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısının neden olan tahrişi azaltabileceğini göstermiştir. Yatıştırıcı özellikler için günde birkaç bardak içilebilir. Solunum sistemi üzerinde yatıştırıcı etkileri olabilecek müsilaj adı verilen, jelatin gibi jelimsi bir madde içerir. Müsilaj diğer reçeteli tedaviniz ile etkileşime girebilir, bu yüzden dikkatli olun.

Siyah Çay

Siyah Çay

Siyah çay sadece sizi uyanık tutmak ile kalmaz, aynı zamanda iltihabı azaltmaya ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olacak tanenler olarak adlandırılan bileşiklere de sahiptir. İltihabı azaltmaya yardımcı olmak için siyah çay  ılıdıktan sonra  gargara yapabilirsiniz.

Kekik Çayı

Kekik Çayı

Kekik, öksürük belirtileri ile başa çıkmada çok başarılı olabilir . Bir bardak kaynar suya hazırlanan kuru yaprakları tek başına 10 dakika boyunca bekletin ve için Ayrıca  çuha çiçeği gibi diğer boğaz ve öksürük yatıştırıcı otlar ile de karıştırabilirsiniz .

Kaygan Karaağaç (rubra veya slippery elm) 

Kaygan Karaağaç (rubra veya slippery elm) 

Bu bitki çayı , Kuzey Amerika’daki Ulmus kaygan karaağaç’ın iç kabuğundan elde edilir. Hatmi gibi, kaygan karaağaçında Müsilajı yüksektir ve boğazı kaplayabilen ve yatıştırabilen bir jel oluşturur. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, bazı ağız pastillerinde boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılır.

Aşağıdaki makalelere tıklayıp yeni bilgiler öğrenebilirsiniz:

Hangi Çayı İçmeliyim? Bitki Çayı İçmek İsteyenlere Öneriler

Demir Eksikliği Tedavisine Destek Olan Bitkisel Çaylar

Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır? Mısır Püskülünün Faydaları

Isırgan Otunun Yararları- Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır

Kiraz Sapı Faydaları: Vişne Ve Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır

Taze Ve Kuru Zencefil Nasıl Kullanılır? 

Adaçayının Faydaları Nelerdir Ve Adaçayı Nasıl Kullanılır?

Nane Yağı Nasıl Kullanılır? Nane Yağının Faydaları Nedir

Mentha Piperita – Nanenin Faydaları Nelerdir?

Piper Nigrum – Karabiberin Faydaları ve Karabiber Çeşitleri

Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Güçlendirici Bitkisel Çaylar

Meyan Kökü- Meyan kökünün Faydaları ve Zararları

Yayınlanma tarihi: 31 Mar 2020-editlenme tarihi: 07-10-2021





“Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?” üzerine 12 yorum

  1. Her bitkide şifa yaradan Rabbimize şükürler olsun. Besmeleyle içerek herkese şifa olması dileğiyle inşaAllah..

    Yanıtla
  2. Çok güzel ve kapsamlı bir çalışma. Rabbim her bitkide elhamdülillah bir şifa yaratmış. Herkese şifalar dileğiyle..

    Yanıtla

Yorum yapın