Cauliflower – Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir

Cauliflower - Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir

Taze beyaz karnabahar, lezzetli, besleyici eşsiz bir sebzedir. Birçok kişi, karnabaharı turpgiller ailesinin bir üyesi olarak kabul etse de, Karnabahar, lahana, yeşil lahana, Brüksel lahanası ve brokoli aynı bitki türüne ( Brassica oleracea ) aittir. Beyaz Karnabahar , en yaygın rengi olmasına rağmen , sarı, turuncu, mor ve yeşil dahil olmak üzere çeşitli renkli karnabahar çeşitleri de mevcuttur. Karnabaharın genel olarak Akdeniz bölgesine ait olduğu düşünülmektedir. Ve bugün hala birçok İtalyan, İspanyol, Türk ve Fransız mutfağında kullanılır.

Karnabaharın içeriği ( besin değeri):

124 gram karnabahar 29 kaloridir . C vitamini , K,vitamini B6 Vitamini, folat, pantotenik asit, kolin, lif, omega-3, manganez , fosfor, biyotin, B2 vitamini, protein, B1 vitamini, potasyum, magnezyum,Manganez, B3 vitamini, Kalsiyum, Bakır, Demir, Selenyum, Sodyum, Çinko gibi besinler içerir.

Pek çok gıda kolin içermez. Karnabahar, brokoli ile birlikte, bitki bazlı iyi bir kolin kaynağıdır, Birçok insanda eksik olan bir besindir. Vücuttaki çeşitli hastalıkları önler. Kolin, hücre zarlarının bütünlüğünü korur, DNA’yı sentezler ve metabolizmayı destekler.

Kolin ayrıca beyin gelişimi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli olan nörotransmitterlerin üretiminde de rol oynar. Dahası, kolesterolün karaciğerde birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Cauliflower - Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir

Yeterli kolin tüketmeyenler, demans ve Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara ek olarak daha karaciğer ve kalp hastalığı riskine sahip olabilirler.

Karnabahar, bir tür antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser ve tümör büyümesinde rol oynayan enzimleri inhibe ederek kanser gelişimini baskılar. Bazı çalışmalara göre, sülforafan ayrıca zaten hasar görmüş hücreleri yok ederek kanser büyümesini durdurma potansiyeline sahip olabilir.

Araştırmalar, sülforafanın ayrıca yüksek tansiyonu azaltmaya ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini, kalp hastalığını önleyebileceğini, diyabet ve böbrek hastalığı gibi diyabet kaynaklı komplikasyon riskinin azaltılmasında rol oynayabileceğini düşündürmektedir

Karnabahar’ın Faydaları

1- Diyabet riskini azaltır.

2- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karnabahar ve diğer sebzelerde bulunan bir besin olan kolin, gastrointestinal sağlığa yardımcı olur.

3- Karnabahar bileşiklerinin beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarını ve yaşa bağlı bilişsel kaybı korur.

4- Kalp hastalığı riskini azaltır.

5- Zayıflatır.

6- Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Bazı çalışmalar, karnabahar ve diğer turpgillerdeki sebzelerde Indole-3-karbinol ve sülforafanın antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu, hücrelerin DNA hasarından korunmasına yardımcı olduğunu ve ayrıca kanserojenlerin inaktive edilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

7- Kolon kanseri riskini önler.

8- Karnabaharda bulunan C vitamini, kandaki demirin daha iyi emilmesine yardımcı olur.

9- Karnabahardaki sülforafan gibi doğal maddelerin yaşlanmanın biyokimyasal sürecini yavaşlatacak şekilde etkileyebileceğini göstermektedir

10- Hücresel zarların yapısının korunmasına yardımcı olur , sinir uyarılarının iletimine yardımcı olur, yağ emilimine yardımcı olur ve kronik iltihabı azaltır.

11- Karnabahar yemek HDL kolesterol (iyi tür) seviyelerini artırmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

12- Karnabahar, kollagen üretimine yardımcı olan C vitamini ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilecek K vitamini içerir.

13- Kan akışını uyarır.

14- Karnabahar ve karnabahar ile ilgili sebzeleri yiyen kişilerin prostat kanserinin gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir .

15- Mide ülserini önler.

Cauliflower - Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir

16- Karnabahardaki sülforafan cildi ultraviyole radyasyon hasarından ve cilt kanserinden koruyabilir.

17- Oksidatif stres, hücreye zarar veren serbest radikallerin üretimi ile vücudun erken yaşlanma ve hastalık riski de dahil olmak üzere zararlı etkilerine karşı koyması arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar. Karnabahar, oksidatif strese karşı olduğu bilinen antioksidanlar açısından zengindir.

18- Karnabahar ve diğer turpgiller sebzeler, karaciğerin detoks fonksiyonlarında yardımcı olduğu gösterilen bir bitki besin maddesi olan Indole-3-karbinol içerir.

19- Karnabahardaki sülforafan’ın da göz sağlığı, özellikle de gözlerin retina dokuları için yararlı olduğu gösterilmiştir. Katarakt, maküler dejenerasyon ve diğer görme problemleri riskini azaltabilir.

Sizin için seçtiğimiz diğer faydalı besinler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Karnabahar Saklama Koşulları Ve Pişirme Yöntemleri

Brokoli Nedir Ve Brokolinin Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Alabaş-Kohlrabi Nedir? Alabaş’ın Yararları ve Bilinmeyenleri

Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Ispanak Nedir? Ispanağın Faydası Ve Ispanağın Besin Değeri

Şifa Kaynağı Enginar Ve Enginar Özü’nün Faydaları

Vitamin Deposu Pırasa: Pırasa’nın Faydaları Nelerdir?





“Cauliflower – Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir” üzerine 4 yorum

  1. Gerçekten bu kadar çok faydası olduğunu bilmiyordum. Sayenizde daha sıklıkla tüketmeye çalışacağım. Karnıbahar gibi çoğunun sıradan gibi gördüğü bu ürüne bu kadar titiz bir araştırma yapmanız takdire değer. Teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın