Yorulan Ve Kuruyan Gözleri Rahatlatma

Yorulan Ve Kuruyan Gözleri Rahatlatma

Bilgisayarda geçen uzun bir günün sonunda gözleriniz yorgunluk veya gerginlik hissediyor musunuz? Yoksa uzun bir günden sonra sahilde güçlü güneş ışığında gözleriniz yoruluyor mu?

Tüm gün kitap okuyan biri iseniz de göz yorgunluğunuz olabilir. Yada dijital cihazlardan ( cep telefonları, tablet, bilgisayardan) gelen mavi ışık, ara vermeden uzun süre araba kullanma, uzun süreli okuma veya yazma, düşük veya çok parlak aydınlatma koşullarında çalıştığınızda gözleriniz yorulur ve kendinizi uykulu hissedersiniz. Ancak uyku hali dışında gözlerin yorulduğuna işaret eden başka belirtilerde vardır.

Yorgun gözlerin belirtileri nelerdir?

– Ağır göz kapakları

– Sulu veya kuru gözler

– Şişlik veya göz çevresindeki koyu halkalar

Bu belirtiler var ise tavsiye edeceğimiz yöntemler ile uyku hali ve göz yorgunluğu ile baş edebilirsiniz. Lakin bu önerilere geçmeden önce aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız, göz doktorunuza gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Her hastalıkta olduğu gibi göz hastalıkları da önemlidir.

– Bulanık görme

– Işık hassaslığı

– Odaklanmak için mücadele etmek

– Sık sık baş ağrısı

– Göz ağrısı veya tahriş hissi

Peki gözleriniz yorulduğunda ne yapıyorsunuz?

Stres, yorgunluk ve parlak ekranların önünde harcanan çok fazla zaman gözlerinizi yorar. Tıpkı vücuttaki diğer kaslar gibi, göz küresini çevreleyen kaslarda egzersiz ve bakıma ihtiyacı vardır. Gözleri aşırı yorma sebebi ile gözlerde ağrı, zayıf veya ağırlık hissediyorsanız, bu bir hastalık değildir ve tıbbi tedavi gerektirmez. Uyanıklığı arttırmanın ve yorgun gözleri yatıştırmanın bazı basit yolları vardır.

Yorgun gözleri yatıştırmak ve görüşünüzü güçlendirmek için gözlerdeki yorgunluğu alma ve uyanıklığı arttırmak için basit yöntemler:

Daha Fazla Göz Kırpın

Bilgisayardaki yada kitaptaki yazıları okurken daha fazla göz kırpın. Genelde bir işe odaklandığımızda çok az göz kırparız. Buda gözlerde kuruluğa sebep olur. Ve göz yorgunluğu artar. Bilgisayar ekranına bakarken en az bir kaç satırda bir göz kırpmayı alışkanlık haline getirelim.

Kitap okurken de aynısı yapalım. Eğer göz kırpmayı hala yapamıyorsanız bir kaç satırda bir ekrandan yada bilgisayardan uzağa bakın. Gözlerimizi kırpmamız gözlerin gevşeyip rahatlamasına ve ıslanmasına sebep olacaktır, buda göz yorgunluğunu ve göz kuruluğunu azaltacaktır.

20 dakika 20 saniye 20 metre mucizesini uygulayın

Bir işe odaklandığımızda gözleri yormamak için her 20 dakikada bir sadece 20 saniye 20 metre uzaktaki mümkünse ağaç yada gökyüzüne bakın. Bu uygulamayı en az saatte bir kere yapın.

Hatırlatıcı ayarlayın

Tüm bunları yapmayı unutuyorsanız alışkanlık elde edene kadar telefonunuzda bir hatırlatıcı ayarlayın.

Dinleyin.

Gözlerini rahatlatmak için okumak yerine dinlemeyi deneyin. Artık günümüzde ekran okuyucuları yada canlı podcastler’ler mevcuttur.

Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

Yüzümüze soğuk su ile yıkamak bizi doğrudan uyandırmaz. Soğuk su yüzdeki damarların büzülmesine ve ya daralmasına neden olur, böylece aslında yüzünüzdeki kan akışını azaltırsınız. Kan akşının azalması ile daha fazla uyanık kalmak için sinir sistemi devreye girer. Ayrıca, gözlere kan akışının azalması, göz iltihabını da azaltır.

Bu süre zarfında gözleriniz kapalı olduğunda doğal gözyaşları oluşur. Uzun süreli uyanıklık dönemiyle gözler kuru ve yorgun hale gelebilir. Göz kapanmasını arttıran stratejiler kuruluğu azaltır ve gözyaşı tabakasını yayar.

Yüzünüze suyu atmadan önce su sıcaklığını test edin. Su soğuk olmalı, ancak yüzünüz donmamalıdır. Sonuç almak için suyu en az üç kez yüzünüze suyu atın. Ancak, bu yöntemden yalnızca hafif bir rahatlama alacağınızı unutmayın. Çok az su atma, hiçbir değişikliğe neden olmayabilir.

Kısa bir mola

İşinize kısa bir mola verin, gözlerinizi kapatın dinlendirin. Bu sırada ortamdaki ışığı kapatın. Işığı kapatamıyorsanız, gevşeme hissi yaratmak için gözleriniz kapalıyken her iki avucunuzu da gözlerinizin tam ortasında çukurluk olacak şekilde elleriniz ile gözleriniz kapatın. Karanlık gözlerinizi geçici olarak dinlendirmeye yardımcı olur.

Göz egzersizi

– Yorgun olduğunuzda gözlerinizi yeniden gevşetmenize yardımcı olabilecek bir çok egzersiz vardır. Bu egzersizler odanın etrafındaki nesneleri taramayı içerir. Sabit kalın ve gözlerinizi aşağı yukarı sağa sola döndererek odadaki nesneleri tarayın.

– Bir diğer egzersiz ise yine başınızı sabit tutun ve bir duvara bakın bu duvarda gözleriniz ile sekiz çizin.

Susuz kalmayın

Kendinizi susuz bırakmayın. Göz yorgunluğu, baş ağrısı gibi belirtiler bazen susuz kaldığınızda ortaya çıkar. Gözlerinizin susuz kalmasını önlemek için çalışma mekanınızda bir su şişesi bulundurun ve yudum yudum su için.

Papatya çayı

Kuruluğu ve tahrişi gidermek için Papatya çayına batırılmış pamuk ile gözlerinizi dinlendirin. Yada papatya çay poşetini kaynar suda en fazla 1 dakika bekletin ve sonra sudan çıkarın ve soğumaya bırakın. Sıcak çay poşeti soğuduktan sonra 5 dakika boyunca gözlerinizin üzerine koyun. Ayrıca bu çayın içindeki antiseptik maddeler arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir.

Ve uygulanabilecek diğer tavsiyelerimiz….

– Kafein alımınızı, özellikle yatmadan önce azaltın.

– Mavi ışığı filtreleyen gözlük kullanın.

– Kontakt lenslerinizde ışık filtreleme özelliği olduğundan emin olun.

– Cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarınızda gece ışığı modunu ayarlayın ve daha sıcak tonlarda ekrana bakın.

– Yeterli miktarda uyuyun

– Evde televizyon izlerken etrafda yanan ışık dağılımın eşit olmasını sağlayın. Tek bir yerden ışık geliyorsa oturma odanızdaki ışık yerlerini değiştirin.

– A vitamini gözler için en iyi vitamindir. En iyi A vitamini içeren besinler ve yeşil yapraklı sebzeler tüketin.

Sizler için tavsiye konularımızda var. Okumaya ne dersiniz?

Göz Sağlığına İyi Gelen A Vitamini İçeren Besinler

Marulun Faydaları – Kıvırcık-Lactuca sativa Nelere Faydalıdır

Roka Hakkında Bilmeniz Gerekenler-Rokanın Faydaları

Diospyros kaki : Japon Hurması-Trabzon Hurmasının Faydaları

Brokoli Nedir Ve Brokolinin Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Kaju – Kaju Elması- Cashew – Kajunun Faydaları Nelerdir?

Gözlük Camı Nasıl Temizlenmelidir?

İncir’in Tarihi Bilinmeyenleri Ve İncir’in Faydaları

Pinus pinea – Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?





“Yorulan Ve Kuruyan Gözleri Rahatlatma” üzerine 6 yorum

Yorum yapın