Yer Elması Nedir? Yer Elması Nasıl Yenir-Nasıl Seçilir

Yer elması nedir? Yer Elması Nasıl Yenir-Nasıl Seçilir

Yer elması ayçiçeği bitkisi familyasından, ince kabuklu çok yönlü kök sebzelerden biridir. Bitki bir ayçiçeği gibi görünür, fakat aynı zamanda zencefil gibi görünen çok sayıda yenilebilir yumrulu kökleri vardır. Yumrular, patatesden daha küçük, daha tatlı, daha keskin ve daha temizdir. Kuzey Amerika’ya özgüdür. Yer elması çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Pişirilmiş yemeği patatesi andırır. Düşük kalorili, lif içeriği yüksektir. Çok sayıda vitamin ve mineralden oluşur. Demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Kasları ve sinirleri destekleyen potasyum ve B1 vitamini ile birlikte enerji kaynağıdır. Patatesden daha düşük bir glisemik indeksine sahiptir.

Yer elmasının vitamin ve mineral nelerdir? yer elması ne içerir?

Yer elmasının 100 gramı yaklaşık 73 kaloridir. Sıfır kolesterol içerir. Yüksek kaliteli fitokimyasallar, lif (nişasta olmayan karbonhidratlar), antioksidanlar, Protein,  folat, Niasin, Pantotenik asit, Piridoksin, b 2 vitamini, tiamin, A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, Sodyum, Potasyum, Mineraller, Kalsiyum, Bakır, Demir , Magnezyum, Manganez, Selenyum, Çinko, Karoten-ß, Karoten-α, Lutein-zeaksantin’den oluşur.

Güçlü prebiyotik özelliklere sahiptir. Prebiyotikler, yer elması, enginar, kuşkonmaz, sarımsak, soğan, hindiba kökü, dulavratotu kökü, karahindiba kökü, muz, tam buğday, çavdar ve arpa gibi özel gıdalarda bulunan sindirilemez bir tür lifdir. Prebiyotik yiyecekler, bağırsak sistemindeki faydalı mikropların büyümesini ve aktivitesini teşvik eder, böylece genel olarak sağlığı iyileştirir. Yer elması, anti-enflamatuar, analjezik, antifungal, antiviral ve antibakteriyeldir.

Yer elması ile neler yapılır?

Yer elmasından patates gibi kızartma yapabilirsiniz. Buharda pişirebilirsiniz, haşlayabilirsiniz, soteleyebilirsiniz, diğer sebzeler ile sote yapabilirsiniz, ızgarasını yapabilirsiniz, ezip püresini yapabilirsiniz, turşunu, salatasını yapabilirsiniz.

Yer elması nasıl seçilir ve nasıl yenir?

Yer elmasını satın alırken, Pürüzsüz bir yüzeyi olan,  ortalama büyüklükte, temiz, sert kökleri satın alın. Filizlenmiş, hastalıklı veya çürük köklerden sakının. Yumuşak bir fırça ile soğuk suyla iyice yıkayın. Sebze soyucu kullanarak kabuğunu incecik patates gibi soyun. Yer elmasının demir içeriği yüksektir ve kestiğinizde elma gibi havaya maruz kaldığında kısa sürede kahverengiye döner. Kahverengileşmesini önlemek için limonlu suya bırakabilirsiniz.

Aşağıdaki linklerdeki makalelerde ilginizi çekebilir tıklayıp göz atabilirsiniz:

Sunchokes – Helianthus Tuberosus: Yer Elmasının Faydaları

Trabzon Hurması – Cennet Elması Nasıl Seçilir?

Diospyros kaki : Japon Hurması-Trabzon Hurmasının Faydaları

Kışın Tatlı Turuncusu Bal Kabağı Hakkında Bilmedikleriniz

Kışın Mis Kokulu Meyvesi Ayvanın Faydaları

Turuncu Şifa Kaynağı Bal Kabağı -Balkabağı’nın Faydaları

Elma Suyunun Faydaları

Kaju – Kaju Elması- Cashew – Kajunun Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Nasıl kurutulur? Hurma İle Neler Yapılır?

Trabzon Hurması-Cennet Hurması Suyu Nasıl Yapılır

Trabzon hurması nedir? Japon Hurması’nın Çeşitleri

Çam Fıstığı Ne Kadar Yenir? Çam Fıstığının Besinsel Değeri





“Yer Elması Nedir? Yer Elması Nasıl Yenir-Nasıl Seçilir” üzerine 4 yorum

  1. Artık genelde halkımızın unuttuğü ilgilenmediği bir bitki. Belki sizin konunuz hatırlamada yardımcı olabilir.

    Yanıtla

Yorum yapın