Sesamun indicum: Susam Nedir? Susam Nerelerde Kullanılır?

Sesamun indicum: Susam Nedir? Susam Nerelerde Kullanılır?

Susam tohumlarının bilimsel adı Sesamun indicum olup, (Susamgiller) Pedaliaceae familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Susam tohumları, birkaç dakika boyunca düşük sıcaklıkta kavrulduğunda aromatik hoş bir tada sahip olurlar.

Susam şu an için birçok ülkede yetiştiriliyor olmasına rağmen, Asya ve Afrika bölgelerine özgüdür. Susam, yağlı bir tohum olmasına rağmen, içerisindeki yağ çok sağlıklıdır. Dünya genelinde kullanılan yemeklik bitkisel yağlar sınıfındadır. Susam tohumları genellikle kabuklarından arındırılmış olarak satışa sunulur.

Susam çiğ, kurutulmuş veya kavrulmuş hali ile atıştırmalık olarak tüketilebilir.  3 farklı renkte Susam vardır. Beyaz,  siyah ve kahverengi. Beyaz ve  kahverengi susamlar daha yaygındır, daha çok bilinirler.

Beyaz susam siyah olanlardan daha yüksek demir içeriğine sahiptir ve çoğunlukla gıdalarda kullanılır ya da yemeklik  bitkisel yağ olarak kullanılır.

Siyah susam daha lezzetlidir, daha güçlü bir aromaya sahiptirler. Siyah susamlar beyaz veya kahverengi susamlara oranla % 60 daha fazla kalsiyum içerirler ancak siyah susam genellikle tıbbi olarak kullanılır.Özellikle çin bitkisel tıbbının gözdesidir.

Susam nerelerde kullanılır?

Kavrulmuş susam‘dan Tahin yapılır. Tahin aynı zamanda Orta Doğu’nun tatlısı Tahin Helva’sının ana malzemesidir. Yıl boyunca tüketilebilir.

Kavrulmuş susam pekmez ilavesi ile simitçilik sektöründe kullanılır.

Beyaz Kurutulmuş susam sortexlenerek ( yabancı maddelerden ayrışarak) ekmekçilik sektöründe kullanılır.

Susam ‘dan susam yağı elde edilir. Susam yağı hem müshil hem de yumuşatıcı özelliklere sahip zengin bir besin kaynağıdır.

Susam % 15 doymuş yağ, % 41 çoklu doymamış yağ ve % 39 tekli doymamış yağdan oluşur.

Genellikle mutfaklarda kullanım alanları, kuru pastalar, salatalar, tahıl ürünleri, krakerler, kekler, çorbalar, et ve balık yemekleri, ekmek yapımları, tatlılar, poğaçalar, peynir tabakları, garnitürler gibi pek çok kullanım alanı vardır.

Susam sağlık için inanılmaz faydalıdır. Bu faydalardan yararlanmak için günde küçük bir avuç tüketmeniz gerekebilir.

Susamın Faydaları için makale sonundaki linklere tıklayın:

Susam nasıl saklanır?

Susam  genellikle önceden paketlenmiş ambalajlarda yada aktarlarda açık olarak satılır.  Satın aldığınız Susam’ı cam kavanozda  serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Maksimum tazelik sağlamak için buzdolabında saklanması tavsiye edilir.

Sizin için Seçtiğimiz diğer linklere tıklayarak buradan ulaşabilirsiniz:

Susamın Faydaları Nelerdir? Susam’ın Önemi ve Besin Değeri

Sağlığımız İçin Faydalı Tohumlar Nelerdir?

Keten Tohumu Nedir? Ne Kadar Tüketilir Ve Nerede Kullanılır?

Hardal Zararlı Mıdır? Hardal’ın Zararları Neler?

Keten Tohumu Faydaları – Keten Tohumu Nasıl Tüketilmeli?

Nigella Sativa- Siyah Tohum: Çörek Otunun Faydaları

Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları

Papaver Somniferum – Haşhaş Tohumunun Faydaları

Sumak Nedir? Süper Baharat Sumağın Faydaları Nelerdir?

Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları





“Sesamun indicum: Susam Nedir? Susam Nerelerde Kullanılır?” üzerine 4 yorum

  1. Rabbimin yarattığı şifa kaynaklarından bir tohum. Hele susamdan elde edilen tahin müthiş bir gıda . Rabbim hepimize bu üründen rızıklanarak şifasını umarak şükrümüzü sunarak faydalanmak nasib eylesin.

    Yanıtla

Yorum yapın